Astazi vreau sa stau cu voi la o poveste despre una dintre retetele mele preferate cu orez, deliciosul risotto. Evident, cred ca denumirea nu lasa dubii ca e o reteta tipic italiana. Avem si noi, în bucataria romaneasca, retete care folosesc orezul ca ingredient principal, tot felul de pilafuri de post sau de dulce, cu legume si carnuri diferite. Dar e nevoie sa intelegem ca risotto este foarte diferit de pilaful nostru traditional, specifica acestui preparat din orez fiind textura cremoasa, semifluida. Risotto este, în bucataria italiana, un ”primo piatto”, servindu-se ca atare, ca prim fel al unei mese. Risotto este servit ca alternativa pentru paste, asa ca exista imens de multe optiuni, la fel ca in cazul pastelor. Vorbim, asadar, de un fel de mancare in sine, rareori fiind servit risotto ca garnitura. Are o textura anume acest risotto, in momentul servirii trebuie sa fie semifluid, ca o crema ușor curgatoare. Acele orezuri montate în cerc sau în diverse forme nu sunt risotto-uri, în ciuda incapatanarii unora de a le denumi astfel.